Lajmet
A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site

Prezantimi fillimit te Projektit te titulluar “ Te rinjte malazeze dhe shqiptare per kultivimin e mjedrave”

COSPE Shkoder ne bashkepunim me Shkollen Profesionale “Ndre Mjeda”, ne Bushat, Bashkia Vau Dejes -Shqiperi, kane organizuar kete ceremoni per te prezantuar fillimin e Projektit te titulluar “ Te rinjte malazeze dhe shqiptare per kultivimin e mjedrave”, ne Njesine Administrative Bushat, me 19 Korrik 2018, ora 11.00.

Ky aktivitet mbeshtetet nga fonde te Bashkimit Europian ne kuader te Programit IPA II Mal i Zi Shqiperi 2014-2020.  Per pjesen shqiptare territori i nderhyrjes eshte Bashkia Vau Dejes. Projekti synon qe te zbuse papunesine tek te rinjte ne zonat rurale te Shqiperise dhe te Malit te Zi, duke zbatuar kultivimin e nje produkti te ri si mjedrat dhe duke permiresuar ate ekzistues. Mjedrat te njohura edhe si mana toke, janë pagëzuar “karamelja e natyrës”. Ata jane nje fryt i zakonshëm, por kanë vlera per shendetin. Me pak kalori dhe yndyrna, pa kolesterol me shumë fibra dhe vitaminë C, ato e mbrojne organizmin nga nje sere semundjesh. Në Shqipëri, fermerët e kanë përqafuar kultivimin e mjedrave, duke parë potencialin e madh të këtij fruti dhe kërkesave në rritje për të, duke qenë një mrekulli për shëndetin, siç është rasti i nje ferme në Divjakë, ne jug te Shqiperise.

Buxheti total i projektit eshte 271,138.00€, ndersa financimi i Bashkimit Europian eshte  230,467.30€.

Projekti do te zbatohet nga Komuna e Petnjices si Lider, ne bashkepunim me Shoqaten Kombetare Malazeze te Mjedrave, Shkollen Teknike ne Petnjica (per pjesen e Malit te Zi) dhe nga COSPE dhe Shkolla e Mesme Profesionale “Ndre Mjeda” ne Bushat, per pjesen shqiptare.

Projekti ka filluar zbatimin e tij me 1 maj 2018 dhe ka nje kohezgjatje prej 18 muajsh.

Nepermjet kesaj nderhyrjeje do te synohet ulja e numrit te te papuneve ne zonat rurale, do te permiresoje aftesine e sipermarrjes nder te rinjte e papune si edhe ne personat me aftesi te kufizuar nepermjet trajnimeve te metodave agronomike moderne, si edhe do te promovoje e do te beje te dukshme ekonomine e gjelber dhe menaxhimin e tokes duke respektuar mjedisin, zhvillimin e qendrueshem ne prodhimin e mjedrave.

Bujqesia paraqet nje potencial te madh ekonomik ne dy vendet tona, por eshte pak e zhvilluar, me prodhim dhe konkurueshmeri te ulet. Projekti do te nderhyje pikerisht ne vleresimin me te madh te bujqesine tek te rinjte.

Check Also

Monitorimi me ferromone

Ne kuader te projektit “Aleanca per Zhvillimin dhe Vleresimin e Bujqesise Familjare ne Veri te Shqiperise” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *