Breaking News

KALENDARI I BULKUT MUAJ  SHTATOR 2018 

 

Te dashur bujq dhe bujkesha te zones se Bashkise Vau Dejes dhe te gjithe Shqiperise Bashkia e Vau Dejes ne bashkepunim me shkollen e mesme bujqesore Kombetare, Ndre Mjeda ne Bushat ne kuader te projektit Aleanca Per Zhvillimin dhe Vlersimin e Bujqesise Familjare ne veri te Shqiperis e financuar nga AICS dhe qe zbatohet nga COSPE ( per territorin e zadrimes , Bashkise Vau Dejes) e RTM per territorin e fushe Arres e Puke, do te publikojne cdo muaj kalendarin e bujkut. Eshte nje kalendare me karakter enciklopedik te dhenash, nga te gjitha fushat, e hapur per cdo lloji informacioni dhe pyetjesh qe ju interesojne per zhvillimin e bujqesise, blektorise dhe bletarise qe lidhen me Zadrimen dhe trojet per rreth saj. ( shenim pyetjet qe ju keni ne lidhje me keto problem te drejtohen ne (e-mail [email protected] dhe vetem ne WhattsApp ne numrin e cel 0682067637 ) te gjitha pergjigjet e pyetjeve qe do te pergaditen nga specialist e profesioneve qe ju i drejtoheni do te merrni pergjigjet ne numrin e radhes te kalendarit te bulkut.

Ne kalendari e bulkut do te jepen te reja shkencore per fusha e bujqesise, blektorise, bletarise, pyejeve, nga vendi dhe bota. Kalendari i bulkut do te mbaje lidhje me institucione shkencore te vendit tone dhe te vendeve te tjera. Kalendari i bulkut nuk imponon informacionet qe jepen dhe te gjitha te dhenat qe jepen ne kete faqe vine nga burime te sigurta dhe te studiuara. Duke qene se kalendari i bulkut ka edhe karakter enciklopedik dhe informative per te gjitha sherbimet per kultura bujqesore, blegtorale dhe bletarise qe rriten e kultivohen ne territorin Zadrimes dhe te zonave malore per rreth kesaj treve (Dush ,Gosiqe, Karme, Shllak Temal , Mnel dhe Vig).

Meqense zakonisht ne enciklopedite burimi nuk referohet, por depozitohet edhe per infarmacionet e dhena ketu, ndodh e njejta gje, pra duhet te patur parasyshe se ne te flasin gjithmon burimet, gje qe do te thote se kalendari I bulkut fjalen e vete e ka te paket te rrezervuar dhe te matur .

Kalendari i bulkut ka vetem karakter te informimit per te gjitha kulturat bujqesore qe kultivohen, per mbareshtrimi e blegtorise dhe bletarise, per traditen, doket, zakonet kulturen dhe arsimin e Zadrimes dhe trojeve per rreth. Ne kalendarin e bulkut do te botohen harta te ndryeshme, kufinjesh fshatrash te vjeter, per te treguar brezave si ka qene territori nder vite ku ato po rriten, si edhe ato te perspektives. Te dhenat qe jepen ne kete kalendare nuk kane kurre fare vlere dhe force ligjore dhe nuk mundet te perdoren per zgjidhje problemesh e konflikteshte cfare do lloji qofshin

Me poshte po japim punet kryesore qe do te behen dhe duhet me pase parasyshe nga ana e bujkut si edhe masat qe duhet te merren per mbrojten e kulturave bujqesore nga semundjet dhe demtuesit per muajn SHTATOR  20178

 

PUNIMET NË ARA

Për bimen e Misrit.

Ne misrat hamullore dhe ne ato qe jane mbjellur nme vones kujdes duhet te behet vetem ndaj krimbave . pradaj duhet te sperkaten me insekticde. Ne ngastrat ku misri eshte ne kallzim duhet te behet trajtime kimike, faza me mire eshte deri kure mustaqet marrin ngjyre te  kafe

 

Për bimen e Patates:

Bima e patates ne zonen e Shllakut ,temalit,toplanes, Serme si edhe ne te gjith zonen verilindorebuberreci I patates do te jete I pranishem.  Prandaj duhët të bëjme nderhyrje.

 

Disa lënde aktive për luftimin e bubërrecit

Kundër Bubërrecit  . Acetamiprid, Imidacloprid, Thiamethoxan, Lambda-Cyhalothrin, Deltametrin, Spinosad, Cypermethrin.

 

Për bimen e lakres.

Kete muaji do te shfaqen afidet qe duhet te kemi kujdes duke kontrolluar cdo dite. Present do te jete edhe krimbi I lakres dhe tenja jeshilekrimi ,pranaj bimet duhet te kontrollohen dhe te merren masa per luftimin e tyre.

Disa lënde aktive për luftimin e krimit , tenjes jeshile dhe afideve.

Për bimen e Hardhise.

 

Në  vreshtat .

Ne kete   muaj problem  mbetet per  kultivaret qe piqen vone : per tenjen duhet te behet nje trajtim kimik per te korigjuar te metat e trajtimit te meparshem.   Per kalbezimin duhet te vazhdojne trajtimet.

Disa lënde aktive për luftimin, , kalbezimit dhe tenjës:

Për luftimin e tejes Chlorpyrifos, Chlorpyrifos + Cypermethrin, deltamethrin etj.

Për luftimin  kalbezimit :signum skala bravo etje.

Për bimen e Molles dhe të Dardhës

Ne kete muaji duhet te behen trajtime kunder breshkzes se kalifornise.

Disa lënde aktive për luftimin krimbi I molles Chlorpyrifos + Cypermethrin, Chlorpyrifos, Acetamiprid, Imidacloprid, Lambda-Cyhalothrin, Deltametrine.

 

 Për bimen e Ullirit

Ne  kete muaji menjeher pas renjes se shirave miza e ullirit shtohet jashte mase prandaj duhet te marrim masa per trajtimet kimike. Disa lënde aktive për luftimin e  mizes se ullirit.

Chlorpyrifos + Cypermethrin, Chlorpyrifos

Për bimet e Agrumeve

Në bimet e agrumeve demtuesit kryesorë gjatë këtije muaji janë :

Tenja minuese ,dy trajtime mbrenda muajit jane te deomosdoshme.

Disa lënde aktive për luftimin e Afideve ,krahebardhave  dhe tenjës minuese

Acetamiprid, Imidacloprid, Thiamethoxan, Lambda-Cyhalothrin, Deltametrin, spinosad, cypermethrin.

Na shkruani në adresen e-mail: jakpacani @ yahoo.com si edhe mund të kontaktoni në numrin e celularit: 0682067637

Të gjitha përgjigjet e pyetjeve do të përgaditen nga specialistët e profesionëve që ju drejtohen, dhe do të merrni përgjigjet në numrin e radhës ne Kalendarin e BULKUT.

Shperndani sa te jete e  mundur qe te ndihmojme sadopak fermeret me disa keshilla minimale per zhvillimin e bujqesise ne kete zone te bekuar,

Konceptoi :

Agr . Jak PACANI

Agr . Aldo GAME

Dok vet . Agim ALIJA

 

Check Also

Eksperienca italiane qe zbatojne bujqesine organike dhe biodinamike, ne Rajonin e Verones

Nga data 22-28 Korrik 2018, nje grup i perbere nga Shoqata COSPE Shkoder, konsulente si …

KALENDARI I BULKUT MUAJ  SHTATOR 2018 

 

Te dashur bujq dhe bujkesha te zones se Bashkise Vau Dejes dhe te gjithe Shqiperise Bashkia e Vau Dejes ne bashkepunim me shkollen e mesme bujqesore Kombetare, Ndre Mjeda ne Bushat ne kuader te projektit Aleanca Per Zhvillimin dhe Vlersimin e Bujqesise Familjare ne veri te Shqiperis e financuar nga AICS dhe qe zbatohet nga COSPE ( per territorin e zadrimes , Bashkise Vau Dejes) e RTM per territorin e fushe Arres e Puke, do te publikojne cdo muaj kalendarin e bujkut. Eshte nje kalendare me karakter enciklopedik te dhenash, nga te gjitha fushat, e hapur per cdo lloji informacioni dhe pyetjesh qe ju interesojne per zhvillimin e bujqesise, blektorise dhe bletarise qe lidhen me Zadrimen dhe trojet per rreth saj. ( shenim pyetjet qe ju keni ne lidhje me keto problem te drejtohen ne (e-mail [email protected] dhe vetem ne WhattsApp ne numrin e cel 0682067637 ) te gjitha pergjigjet e pyetjeve qe do te pergaditen nga specialist e profesioneve qe ju i drejtoheni do te merrni pergjigjet ne numrin e radhes te kalendarit te bulkut.

Ne kalendari e bulkut do te jepen te reja shkencore per fusha e bujqesise, blektorise, bletarise, pyejeve, nga vendi dhe bota. Kalendari i bulkut do te mbaje lidhje me institucione shkencore te vendit tone dhe te vendeve te tjera. Kalendari i bulkut nuk imponon informacionet qe jepen dhe te gjitha te dhenat qe jepen ne kete faqe vine nga burime te sigurta dhe te studiuara. Duke qene se kalendari i bulkut ka edhe karakter enciklopedik dhe informative per te gjitha sherbimet per kultura bujqesore, blegtorale dhe bletarise qe rriten e kultivohen ne territorin Zadrimes dhe te zonave malore per rreth kesaj treve (Dush ,Gosiqe, Karme, Shllak Temal , Mnel dhe Vig).

Meqense zakonisht ne enciklopedite burimi nuk referohet, por depozitohet edhe per infarmacionet e dhena ketu, ndodh e njejta gje, pra duhet te patur parasyshe se ne te flasin gjithmon burimet, gje qe do te thote se kalendari I bulkut fjalen e vete e ka te paket te rrezervuar dhe te matur .

Kalendari i bulkut ka vetem karakter te informimit per te gjitha kulturat bujqesore qe kultivohen, per mbareshtrimi e blegtorise dhe bletarise, per traditen, doket, zakonet kulturen dhe arsimin e Zadrimes dhe trojeve per rreth. Ne kalendarin e bulkut do te botohen harta te ndryeshme, kufinjesh fshatrash te vjeter, per te treguar brezave si ka qene territori nder vite ku ato po rriten, si edhe ato te perspektives. Te dhenat qe jepen ne kete kalendare nuk kane kurre fare vlere dhe force ligjore dhe nuk mundet te perdoren per zgjidhje problemesh e konflikteshte cfare do lloji qofshin

Me poshte po japim punet kryesore qe do te behen dhe duhet me pase parasyshe nga ana e bujkut si edhe masat qe duhet te merren per mbrojten e kulturave bujqesore nga semundjet dhe demtuesit per muajn SHTATOR  20178

 

PUNIMET NË ARA

Për bimen e Misrit.

Ne misrat hamullore dhe ne ato qe jane mbjellur nme vones kujdes duhet te behet vetem ndaj krimbave . pradaj duhet te sperkaten me insekticde. Ne ngastrat ku misri eshte ne kallzim duhet te behet trajtime kimike, faza me mire eshte deri kure mustaqet marrin ngjyre te  kafe

 

Për bimen e Patates:

Bima e patates ne zonen e Shllakut ,temalit,toplanes, Serme si edhe ne te gjith zonen verilindorebuberreci I patates do te jete I pranishem.  Prandaj duhët të bëjme nderhyrje.

 

Disa lënde aktive për luftimin e bubërrecit

Kundër Bubërrecit  . Acetamiprid, Imidacloprid, Thiamethoxan, Lambda-Cyhalothrin, Deltametrin, Spinosad, Cypermethrin.

 

Për bimen e lakres.

Kete muaji do te shfaqen afidet qe duhet te kemi kujdes duke kontrolluar cdo dite. Present do te jete edhe krimbi I lakres dhe tenja jeshilekrimi ,pranaj bimet duhet te kontrollohen dhe te merren masa per luftimin e tyre.

Disa lënde aktive për luftimin e krimit , tenjes jeshile dhe afideve.

Për bimen e Hardhise.

 

Në  vreshtat .

Ne kete   muaj problem  mbetet per  kultivaret qe piqen vone : per tenjen duhet te behet nje trajtim kimik per te korigjuar te metat e trajtimit te meparshem.   Per kalbezimin duhet te vazhdojne trajtimet.

Disa lënde aktive për luftimin, , kalbezimit dhe tenjës:

Për luftimin e tejes Chlorpyrifos, Chlorpyrifos + Cypermethrin, deltamethrin etj.

Për luftimin  kalbezimit :signum skala bravo etje.

Për bimen e Molles dhe të Dardhës

Ne kete muaji duhet te behen trajtime kunder breshkzes se kalifornise.

Disa lënde aktive për luftimin krimbi I molles Chlorpyrifos + Cypermethrin, Chlorpyrifos, Acetamiprid, Imidacloprid, Lambda-Cyhalothrin, Deltametrine.

 

 Për bimen e Ullirit

Ne  kete muaji menjeher pas renjes se shirave miza e ullirit shtohet jashte mase prandaj duhet te marrim masa per trajtimet kimike. Disa lënde aktive për luftimin e  mizes se ullirit.

Chlorpyrifos + Cypermethrin, Chlorpyrifos

Për bimet e Agrumeve

Në bimet e agrumeve demtuesit kryesorë gjatë këtije muaji janë :

Tenja minuese ,dy trajtime mbrenda muajit jane te deomosdoshme.

Disa lënde aktive për luftimin e Afideve ,krahebardhave  dhe tenjës minuese

Acetamiprid, Imidacloprid, Thiamethoxan, Lambda-Cyhalothrin, Deltametrin, spinosad, cypermethrin.

Na shkruani në adresen e-mail: jakpacani @ yahoo.com si edhe mund të kontaktoni në numrin e celularit: 0682067637

Të gjitha përgjigjet e pyetjeve do të përgaditen nga specialistët e profesionëve që ju drejtohen, dhe do të merrni përgjigjet në numrin e radhës ne Kalendarin e BULKUT.

Shperndani sa te jete e  mundur qe te ndihmojme sadopak fermeret me disa keshilla minimale per zhvillimin e bujqesise ne kete zone te bekuar,

Konceptoi :

Agr . Jak PACANI

Agr . Aldo GAME

Dok vet . Agim ALIJA

 

Check Also

KALENDARI I BULKUT MUAJ QERSHOR 2018

PUNIMET NË ARA Për bimen e Grurit: Në zonën e ulet të Bashkisë sonë bima …

KALENDARI I BULKUT MUAJ  SHTATOR 2018 

 

Te dashur bujq dhe bujkesha te zones se Bashkise Vau Dejes dhe te gjithe Shqiperise Bashkia e Vau Dejes ne bashkepunim me shkollen e mesme bujqesore Kombetare, Ndre Mjeda ne Bushat ne kuader te projektit Aleanca Per Zhvillimin dhe Vlersimin e Bujqesise Familjare ne veri te Shqiperis e financuar nga AICS dhe qe zbatohet nga COSPE ( per territorin e zadrimes , Bashkise Vau Dejes) e RTM per territorin e fushe Arres e Puke, do te publikojne cdo muaj kalendarin e bujkut. Eshte nje kalendare me karakter enciklopedik te dhenash, nga te gjitha fushat, e hapur per cdo lloji informacioni dhe pyetjesh qe ju interesojne per zhvillimin e bujqesise, blektorise dhe bletarise qe lidhen me Zadrimen dhe trojet per rreth saj. ( shenim pyetjet qe ju keni ne lidhje me keto problem te drejtohen ne (e-mail [email protected] dhe vetem ne WhattsApp ne numrin e cel 0682067637 ) te gjitha pergjigjet e pyetjeve qe do te pergaditen nga specialist e profesioneve qe ju i drejtoheni do te merrni pergjigjet ne numrin e radhes te kalendarit te bulkut.

Ne kalendari e bulkut do te jepen te reja shkencore per fusha e bujqesise, blektorise, bletarise, pyejeve, nga vendi dhe bota. Kalendari i bulkut do te mbaje lidhje me institucione shkencore te vendit tone dhe te vendeve te tjera. Kalendari i bulkut nuk imponon informacionet qe jepen dhe te gjitha te dhenat qe jepen ne kete faqe vine nga burime te sigurta dhe te studiuara. Duke qene se kalendari i bulkut ka edhe karakter enciklopedik dhe informative per te gjitha sherbimet per kultura bujqesore, blegtorale dhe bletarise qe rriten e kultivohen ne territorin Zadrimes dhe te zonave malore per rreth kesaj treve (Dush ,Gosiqe, Karme, Shllak Temal , Mnel dhe Vig).

Meqense zakonisht ne enciklopedite burimi nuk referohet, por depozitohet edhe per infarmacionet e dhena ketu, ndodh e njejta gje, pra duhet te patur parasyshe se ne te flasin gjithmon burimet, gje qe do te thote se kalendari I bulkut fjalen e vete e ka te paket te rrezervuar dhe te matur .

Kalendari i bulkut ka vetem karakter te informimit per te gjitha kulturat bujqesore qe kultivohen, per mbareshtrimi e blegtorise dhe bletarise, per traditen, doket, zakonet kulturen dhe arsimin e Zadrimes dhe trojeve per rreth. Ne kalendarin e bulkut do te botohen harta te ndryeshme, kufinjesh fshatrash te vjeter, per te treguar brezave si ka qene territori nder vite ku ato po rriten, si edhe ato te perspektives. Te dhenat qe jepen ne kete kalendare nuk kane kurre fare vlere dhe force ligjore dhe nuk mundet te perdoren per zgjidhje problemesh e konflikteshte cfare do lloji qofshin

Me poshte po japim punet kryesore qe do te behen dhe duhet me pase parasyshe nga ana e bujkut si edhe masat qe duhet te merren per mbrojten e kulturave bujqesore nga semundjet dhe demtuesit per muajn SHTATOR  20178

 

PUNIMET NË ARA

Për bimen e Misrit.

Ne misrat hamullore dhe ne ato qe jane mbjellur nme vones kujdes duhet te behet vetem ndaj krimbave . pradaj duhet te sperkaten me insekticde. Ne ngastrat ku misri eshte ne kallzim duhet te behet trajtime kimike, faza me mire eshte deri kure mustaqet marrin ngjyre te  kafe

 

Për bimen e Patates:

Bima e patates ne zonen e Shllakut ,temalit,toplanes, Serme si edhe ne te gjith zonen verilindorebuberreci I patates do te jete I pranishem.  Prandaj duhët të bëjme nderhyrje.

 

Disa lënde aktive për luftimin e bubërrecit

Kundër Bubërrecit  . Acetamiprid, Imidacloprid, Thiamethoxan, Lambda-Cyhalothrin, Deltametrin, Spinosad, Cypermethrin.

 

Për bimen e lakres.

Kete muaji do te shfaqen afidet qe duhet te kemi kujdes duke kontrolluar cdo dite. Present do te jete edhe krimbi I lakres dhe tenja jeshilekrimi ,pranaj bimet duhet te kontrollohen dhe te merren masa per luftimin e tyre.

Disa lënde aktive për luftimin e krimit , tenjes jeshile dhe afideve.

Për bimen e Hardhise.

 

Në  vreshtat .

Ne kete   muaj problem  mbetet per  kultivaret qe piqen vone : per tenjen duhet te behet nje trajtim kimik per te korigjuar te metat e trajtimit te meparshem.   Per kalbezimin duhet te vazhdojne trajtimet.

Disa lënde aktive për luftimin, , kalbezimit dhe tenjës:

Për luftimin e tejes Chlorpyrifos, Chlorpyrifos + Cypermethrin, deltamethrin etj.

Për luftimin  kalbezimit :signum skala bravo etje.

Për bimen e Molles dhe të Dardhës

Ne kete muaji duhet te behen trajtime kunder breshkzes se kalifornise.

Disa lënde aktive për luftimin krimbi I molles Chlorpyrifos + Cypermethrin, Chlorpyrifos, Acetamiprid, Imidacloprid, Lambda-Cyhalothrin, Deltametrine.

 

 Për bimen e Ullirit

Ne  kete muaji menjeher pas renjes se shirave miza e ullirit shtohet jashte mase prandaj duhet te marrim masa per trajtimet kimike. Disa lënde aktive për luftimin e  mizes se ullirit.

Chlorpyrifos + Cypermethrin, Chlorpyrifos

Për bimet e Agrumeve

Në bimet e agrumeve demtuesit kryesorë gjatë këtije muaji janë :

Tenja minuese ,dy trajtime mbrenda muajit jane te deomosdoshme.

Disa lënde aktive për luftimin e Afideve ,krahebardhave  dhe tenjës minuese

Acetamiprid, Imidacloprid, Thiamethoxan, Lambda-Cyhalothrin, Deltametrin, spinosad, cypermethrin.

Na shkruani në adresen e-mail: jakpacani @ yahoo.com si edhe mund të kontaktoni në numrin e celularit: 0682067637

Të gjitha përgjigjet e pyetjeve do të përgaditen nga specialistët e profesionëve që ju drejtohen, dhe do të merrni përgjigjet në numrin e radhës ne Kalendarin e BULKUT.

Shperndani sa te jete e  mundur qe te ndihmojme sadopak fermeret me disa keshilla minimale per zhvillimin e bujqesise ne kete zone te bekuar,

Konceptoi :

Agr . Jak PACANI

Agr . Aldo GAME

Dok vet . Agim ALIJA

 

Check Also

KALENDARI I BULKUT MUAJ QERSHOR 2018

PUNIMET NË ARA Për bimen e Grurit: Në zonën e ulet të Bashkisë sonë bima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *