Breaking News

KALENDARI I BULKUT MUAJ GUSHT 2018

KALENDARI I BULKUT

MUAJ  GUSHT 2018

 Të dashur bujq dhe bujkesha të zonës së Bashkisë Vau Dejës dhe të gjithë Shqiperisë, Bashkia  Vau Dejës në bashkepunim me shkollën e mesme bujqësore Kombetare, Ndre Mjeda në Bushat në kuader të projektit Aleanca Për Zhvillimin dhe Vlersimin e Bujqësise Familjare në veri të Shqiperisë e financuar nga AICS dhe që zbatohet nga COSPE ( për territorin e zadrimes e Bashkisë Vau Dejës) e RTM për territorin e fushe Arrës e Pukë, do të publikojne çdo muaj kalendarin e bujkut. Është një kalendare me karakter enciklopedik të dhënash, nga të gjitha fushat, e hapur per cdo lloji informacioni dhe pyetjesh që ju interesojnë për zhvillimin e bujqësise, blektorise dhe bletarise që lidhen me Zadrimen dhe trojet për rreth saj. ( shenim pyetjet që ju keni në lidhje me keto problem të drejtohen në (e-mail [email protected] dhe jo vetem, në  Whats App në numrin e cel 0682067637 ) të gjitha përgjigjiet e pyetjeve që do të pergaditen nga specialist e profesioneve që  ju i drejtoheni do të merrni përgjigjiet në numrin e radhes të kalendarit të bulkut.

Në kalendari e bulkut do të jepen të reja shkencore për fusha e bujqësise, blegtorisë, bletarisë, pyejeve, nga vendi dhe bota. Kalendari i bulkut do të mbajë lidhje me institucione shkencore të vendit tonë dhe të vendeve të tjera. Kalendari i bulkut nuk imponon informacionët që jepen në këtë faqe, vijnë nga burime të sigurta dhe të studiuara. Duke qënë se kalendari i bulkut ka edhe karakter enciklopedik dhe informative për të gjitha sherbimet për kultura bujqësore, blegtorale dhe bletarisë që rriten e kultivohen në territorin Zadrimes dhe të zonave malore për rreth kësaj treve (Dush ,Gosiqe, Karme, Shllak Temal , Mnel dhe Vig).

Meqënëse zakonisht në enciklopedite burimi nuk referohet, por depozitohet edhe për infarmacionet e dhëna këtu, ndodh e njëjta gjë, pra duhet  patur parasysh se në të flasin gjithmon burimet, gjë që do të thotë se kalendari i bulkut fjalen e vete e ka të paket të rezervuar dhe të matur.

Kalendari i bulkut ka vetem karakter të informimit për të gjitha kulturat bujqësore që kultivohen, për mbareshtrimin e blegtorisë dhe bletarise, për traditen, doket, zakonet kulturen dhe arsimin e Zadrimes dhe trojeve per rreth. Ne kalendarin e bulkut do te botohen harta te ndryeshme, kufinjesh fshatrash te vjeter, per ti treguar brezave si ka qënë territori ndër vite ku ato po rriten, si edhe ato të prespektives. Të  dhënat që  jepen në këtë kalendar nuk kanë kurrë farë vlere dhe force ligjore dhe nuk mundet të përdoren për zgjidhje problemesh e konflikteshte cfarë do lloji qofshin ato.

Më poshtë po japim punët kryesore që do të behen dhe duhet me pasë parasyshe nga ana e bujkut si edhe masat që duhet të merren për mbrojten e kulturave bujqësore nga semundjet dhe demtuesit për muajn GUSHT 2018

PUNIMET NË ARA

Për bimen e Misrit.

Në kulturen e misrit, hamullore dhe në ato që janë mbjellur me vones kujdes duhet të behet vetëm ndaj krimbave pradaj në qoftë se e shohim të nevojshem duhet të nderhyjme duke bërë  trajtim me një  insekticid.

Disa lënde aktive për luftimin e krimbave te tokës, jane:

LAMBDA-CYHALOTHRIN, CHLORPYRIFOS ETHYL, etj 

Për bimen e Patates:

Bima e patatës në zonen e Shllakut , Temal, Toplan, Serm si ëdhë në të gjithë zonën verilindore buberreci i patatës do të jetë i pranishem.  Prandaj duhët të bëjme ndërhyrje. 

Disa lënde aktive për luftimin e bubërrecit

Kundër Bubërrecit  . Acetamiprid, Imidacloprid, Thiamethoxan, Lambda-Cyhalothrin, Deltametrin, Spinosad, Cypermethrin.

 

Për bimen e  Patellxhanit

Demtuesi kryesor është buburreci i patatës, pasi patatja në zonen fushore është vjelur dhe bubërreci do të shkojë të patligjani, prandaj duhet të bëjmë  kontroll të vazhdueshem për praninë e tije dhe marrjen e masave për luftimin në kohe. Por edhe kepusha e zakonshme,  është mire që të luftohen të  dy demtuesit. Kur shihen gjethe të zverdhura më shume së gjysma e gjethes kemi të bejmë me verticiliozen bime të tilla vyshken dhe thahen, duhet të bëjme kujdes me normat e ujitjes dhe kohen e ujitje me qellim që të kufizojmë sa do pak semundjen. Kur në gjethe shohim vrima të shumta kemi të bëjmë me pleshtin e duhanit.

Disa lënde aktive për luftimin buburreci i patates kepusha e zakonshme  , pleshtin e duhanit.  Acetamiprid, Imidacloprid, Thiamethoxan, Lambda-Cyhalothrin.

Për bimen e lakrës.

Këte muaji ka vetem pleshta dhe afide, prandaj bimet duhet të kontrollohen dhe të merren masa për luftimin e tyre.

Disa lënde aktive për luftimin pleshtave dhe afideve.

Imidacloprid, Thiamethoxan, Lambda-Cyhalothrin, Deltametrin, Spinosad, Cypermethrin.

 

Për bimen e Hardhisë. 

Në vreshtat e vitit të parë.

Në vreshtat e reja gjatë këtij muaji duhet të bëhen këto proçese pune:

Lastari që kemi lënë  për tu rritur  vazhdojmë ti heqim sqetullorët dhe të bëjmë lidhjen pas shtydhës  mbeshtetëse.

Toka të mbahet e paster nga barërat e egëra.

Bimet mos te lihen të stresohen për uji.

Në vreshtat e vitit të dytë

Lastaret fillojne të rriten me shpejtësi,  Sqetulloret që dalin lihen, por keto pincohen ne 2-3 gjethe. Bimet lidhen në kallamin mbështetës që të  rriten sa më drejt.

Edhe në  vreshtat e vitit të dytë problemet janë si ato të vitit të parë

 

Në  vreshtat e vitit te tretë

Në  vreshtat që  jane  në  prodhim duhet të  kemi parasysh këto proçese:

Përseri këtë  muaj problem është tenja dhe kalbëzimi. kultivaret që piqen herët  duhet patur kujdes  kalbëzimi. Per tenjën  e rrushit duhet të  bëhet një trajtim rreth datës 10-15 gusht ku edhe fluturimi i futures është  maksimal dhe një trajtim tjetër të bëhet 10-12 ditë pas të parës. Përsa i perket kalbëzimi duhet të bëjmë  kujdes duke trajtuar çdo 10 ditë me preparate që luftojnë kalbëzimin.

Për luftimin e grerëzave përdoren shishet plastike të cilave u hapim vrima në anësore dhe në këtë vrimë e  mbushim me leng shalqini i përzier me pak verë, rreth 50 ml verë.

Disa lënde aktive për luftimin, , kalbëzimit dhe tenjës:

Për luftimin e tenjës Chlorpyrifos, Chlorpyrifos + Cypermethrin, deltamethrin etj.

Për luftimin  kalbëzimit  janë disa preparate si signum skala bravo etj.

Për bimen e Mollës dhe të Dardhës

Në zonat malore të Bashkisë Tonë  këtë muaji do të shfaqet krimbi i mollës në gjysmen e parë  të  muajit por edhe shumë demtues të tjerë  prandaj duhet të kombinohen preparatet me qellim që të luftojmë sa më shumë demtues.

Disa lënde aktive për luftimin e krimbit të mollës Chlorpyrifos + Cypermethrin, Chlorpyrifos, Acetamiprid, Imidacloprid, Lambda-Cyhalothrin, Deltametrine.

 

Për bimen e Ullirit

Këtë  muaj në bimet që janë ujitur në korrik dhë  në  fillimt të  gushti ose ka rënë shira  duhet të  trajtohet kunder  mizës së ullirit ndërsa për breshkëzen nuk lind nëvoja për trajtim.

Disa lënde aktive për luftimin e  mizës se ullirit.

Chlorpyrifos + Cypermethrin, Chlorpyrifos

Për bimet e Agrumeve

Në bimet e agrumeve dëmtuesit kryesorë gjatë këtije muaji janë :

Afidet , krahëbardha kepusha e kuqe dhe tenja minuese.

Disa lënde aktive për luftimin e Afideve , krahëbardhave  dhe tenjës minuese

Acetamiprid, Imidacloprid, Thiamethoxan, Lambda-Cyhalothrin, Deltametrin, spinosad, cypermethrin.

Na shkruani në add e-mail: jakpacani @ yahoo.com si edhe mund të kontaktoni në numrin e celularit: 0682067637

Të gjitha përgjigjiet e pyetjeve do të përgaditen nga specialistët e profesionëve që ju drejtohen, dhe do të merrni përgjigjet në numrin e radhës në Kalendarin e BULKUT.

Shperndani sa të jetë e  mundur që të ndihmojmë sadopak fermeret me disa këshilla minimale për zhvillimin e bujqësise në këtë  zone të bekuar.

 

 

Konceptoi :

Sp Agr . Jak PACANI

Sp Agr . Aldo GAME

Dok vet . Agim ALIJA

Check Also

Lamerim per vend pune

                              …

7 comments

 1. Nofingerprinting.com has a software with unique methods that change fingerprints in a natural way and remain undetectable to online tracking services. Easily bypass fingerprinting and skip over sms verification from major big data companies like Google, Facebook, Twitter, Amazon, etc.

  Create unlimited browser configurations. Each new browser will have non-unique Canvas prints, WebGL, fonts, etc.

  Buy it now,Because Privacy Matters. Now for a limited time with 10% discount, available for a limited period

  https://maps.google.iq/url?q=https%3A%2F%2Fnofingerprinting.com%2F – cross browser fingerprinting github

 2. Продажи с помощью Pinterest http://1541.ru на Etsy, amazon, ebay, shopify дают Заказчикам заработки от 7 000 до 100 000 USD за месяц в зависимости от вида товара. Приоритет handmade.Facebook, instagram,google ads – отстой по сравнению c пинтерестом в 99%

 3. Лечебная физкультура дома. Массажер-тренажер Backwood https://youtu.be/OcK8Rdv9Y-I Специалист по реабилитации и висцеральной практике

 4. Заработок, благодаря рекламе в Pinterest https://youtu.be/TT31RsoY5x0 от 7000 до 100 000 usd в месяц в Etsy

 5. Обеспечим Заработок, благодаря нашей проф. рекламе в Pinterest https://youtu.be/vrlMJu5BaQI от 7000 до 100 000 usd в месяц в Etsy, amazon,ebay, shopify

 6. Обеспечим Заработок, благодаря нашей проф. рекламе в Pinterest https://youtu.be/A9qUi1wLp8w от 7000 до 100 000 usd в месяц в Etsy, amazon,ebay, shopify

 7. Обеспечим Заработок, благодаря нашей проф. рекламе в Pinterest https://youtu.be/9FnqPvyhgq4 от 7000 до 100 000 usd в месяц в Etsy, amazon,ebay, shopify

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *